torsdag 25. mai 2017

Spekter

Hensikt:
Hensikten med dette forsøket er å observere og lære om de ulike spektrene.

Bakgrunnsteori:
Lyset vi ser rundt oss består av fotoner med foskjellige bølgelengder. De forskjellige bølgelengdene gir forskjellige spektre. Vi kan bruke et spektroskop for å se fargene hver for seg.
Vi har tre ulike typer spektre: Sammenhengende spekter, Emisjonsspekter og Absorpsjonsspekter














- Sammenhengende spekter: Den inneholder alle bølgelengdene og fargene. Vi ser fargene sammehengende. Eksempel som gir sammenhengende spekter: glødende fast stoff, stearinlysflamme

- Emisjonsspekter: Den inneholder bare noen spesielle bølgelengde. Vi ser bare enkelte farget linjer i spektre. Eksempel som gir emisjonsspekter: oppvarmet gass, sparepære

- Absorpsjonsspekter: det er mørke linjer i et sammenhengende spekter. Eksempel som gir absorpsjonsspekter: lys med farger som skinner gjennom en gass, sollys

Hypotese:
Jeg tror at det vil være forskjellig resultat avhengig av hva jeg ser på
Åpen flamme: sammenhengende spekter
Brennende magnesium: absorpsjonsspekter
Lys fra lyspære: emisjonsspekter
Lysstoffrør: emisjonsspekter
Sollys: sammenhengende spekter

Utstyr:
- Håndspektroskop
- Sort ark
- Stearinlys
- Lysrør
- Vanlig lyspære
- Brennende magnesiumbånd
- Gassbrenner

Metode og resultat: 


Det første vi gjorde var å lage en slag "black box" rundt spektroskopet, det var for å sperre ute alt annet lyd enn det vi skulle se på.

Det første vi så på gjennom spektroskopet var lysstoffrør. Vi så gjennom spektroskopet og tok bilde av det vi så.  Spektroskopet viste at det var emisjonsspekter, så hypotesen vår stemte.


Det neste vi så på var en lyspære. Her trodde vi det ville være emisjonsspekter, men det var feil. På lyset fra en lyspære er det sammenhengende spekter.
 

Så så vi på åpen flamme gjennom spektroskopet. Der så vi også sammenhengende spekter, som stemte med hypotesen vår.


Det neste vi så på var brennende magnesium. Her var det litt vanskelig å få sett ordentlig, da flammen slukket raskt. Men vi klarte likevel å se at det ga et sammenhengende spekter.


Det siste vi så på var sollys. Her trodde vi det skulle bli sammenhengende spekter, noe det også ble. 


Feilkilder:
I dette forsøket kan det oppstå flere feilkilder. En feilkilde som lett kan oppstå her et at man får inn lys fra andre kilder enn det man ønsker når man skal se på spekteret. Det kan gi feil eller uklart resultat

Konklusjon:
Dette forsøket har vist at man kan se ulike lysspektere ved hjelp av enkle verktøy, og at vi omgir oss med mange forskjellige spektre hver dag.

Kilder:
Brant, H., Hushovd O.T og Tellefsen C.W (2015). Naturfag Påbygging. Aschehoug


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar