Hensikt:
Vi skal utføre noe enkle øvelser for å lære om drivhuseffekten
Bakgrunnsteori:
Drivhuseffekten er det som gjør jorda levelig. Drivhuseffekten er en naturlig prosess som varmer opp atmosfæren og jordoverflaten. Det skyldes drivhusgasser i nederste del av atmosfæren (troposfæren), som hindrer at varmestrålinger slipper ut fra jorda. Hvis vi ikke hadde hatt drivhuseffekten ville det vært for kaldt til å kunne leve på store deler av jorda, og havene ville vært dekket av is.
Menneskeskapte utslipp av klimagasser havner også i atmosfæren, og er med på å øke temperaturen.
For å forstå forsøket er det også viktig å vite at isfjellene skal symbolisere polisene på nordpolen og sydpolen. Det er arktisk polis og antarktisk polis. Den antarktiske polisen er den som kan skape størst utfordringer, da mesteparten av isen her ligger på land. Det vil ha mye å si på økningen av havnivået når isen slemter. Arktisk polis derimot ligger i vannet, og vil ikke gjøre at havnivået stiger når det smelter. Men det vil ødelegge for dyreartene som lever der.
Utstyr:
- Kokeplate
- Glassplate
- Plastfolie
- To termometer
- Lysskilde
- To plastbokser
- Ti isblokker
- To steiner
- Vann
- evt salt
Metode og resultat:
Det første vi gjorde var å ta en glassplaten å holde den foran en lyspære, for å se om det synlige lyset ble hindret av glassplaten. Lyset ble ikke hindret av glassplaten.
Etter det skrudde vi på kokeplaten. Det første vi gjorde når platen var blitt varm var å holde hånden over for å kjenne på varmen. Deretter tok vi en glassplate mellom hånda og kokeplaten for å kjenne om varmen kom igjennom. Vi kjente da at varmen forsvant
Så gikk vi videre til å bruke plastboksene. Vi lat et termometer i hver av boksene og ventet til de viste lik temperatur. Etter det isolerte vi den ene boksen med plastpose. Vi la så begge boksene under en lyspære og ventet for å se om temperaturen forandret seg. Vi merket ikke så mye endring, og det virket ikke som om plastposen hadde noe å si på hvor fort temperaturen steg.
Deretter tok vi to bokser, puttet en stein oppi hver og fylte med vann. I den ene boksen skulle vi legge isblokken oppå steinen, altså over vann, og i den andre skulle isblokken ligge i vannet. Dette skulle symbolisere polisene. Vi målte vannstanden i begge boksene, og så i hvilken boks vannet steg mest. Den boksen der isblokken lå over vannet var der vannet steg mest. Det ble ikke så veldig stor forskjell, siden vi hadde puttet oppi litt for mye vann, men vi kunne så vidt se resultatet.
Feilkilder:
Temperaturen i boksen med plastpose kunne nok blitt høyere enn i den andre boksen, hvis vi hadde ventet lenger. Så det at vi hadde litt liten tid kan være en feilkilde i den oppgaven. I tillegg misforsto vi litt når vi skulle fylle boksene med vann, og fylte vann over steinen. Det ene isblokken lå altså ikke helt på land som den skulle. Det kan forklare hvorfor vi ikke så så mye forskjell
Konklusjon:
Vi har lært om drivhuseffekten, og hvordan det påvirker jorda og vannstanden.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar