torsdag 19. januar 2017

Elevøvelse- DNA med seigmenn

Hensikt:
Hensikten med dette forsøket var å se hvordan DNA er bygd opp og hvordan oppbygningen fungerer

Bakgrunnsteori:
Hver celle vi har i kroppen har en cellekjerne med 46 lange DNA-molekyler. I DNA-molekylene ligger genene på rekke og rad. Gener er oppskrifter på proteiner, som bestemmer hvilke egenskaper du har i kroppen. For eksempel øyenfarge og høyde.

Et DNA-molekyl er bygd opp av to kjeder som danner en spiral. Vi kan sammenligne oppbygningen med en vindeltrapp. De to sidene er lange kjeder som består av sukkermolekyler og fosforsyremolekyler. Til hvert sukkermolekyl er det bundet en base. En base er et organisk molekyl som inneholder nitrogen. Det er fire slike baser i DNA: A, T, C og G. Kjedene holder seg sammen ved at basene er bundet sammen med svake kjemiske bindinger (hydrogenbindinger). Hvis vi fortsetter å sammenligne med vindeltrappa, kan vi si at baseparene danner trinnene i vindeltrappa. Basene A og T danner par, og G og C danner par.

Vi kan vanligvis ikke se DNA-molekylene. Men når en celle skal dele seg, kveiler DNAet seg opp rundt noen spesielle proteiner, og blir synlige som små avlange legemer i cellekjernen. Da kaller vi den kromosomer.

Hypotese:
Godteriene skulle forme en modell som på en enkel måte viser hvordan DNA er bygd opp

Utstyr:
  • Seigmenn (røde, grønne, gule og oransje)
  • Salte sild, eller annet lignende godteri
  • Tannpirker

Metode og resultat:



Vi startet med å løse en liten "gåte" ved bruk av en kodontabell vi fikk utdelt. Vi fikk DNA-tråden: TAATACTGGTACCA og skulle lage protein. Så da var det bare å sette sammen m-RNA ved å sette T med A, og C med G og bytte ut T med U.  Da fikk vi m-RNA AUUAUGACCAUGGUU. Når vi løste dette ble det ordet GENER.  Deretter fant vi riktig antall med de forskjellige godteriene og bygde proteinet.


Salte sild representerte U
Grønne seigmenn representerte G
Oransje seigmenn representerte C
Gule seigmenn representerte A
Røde seigmenn representerte T


Til slutt så vridde vi på proteinrekka for å lage helix. Slik som det ser ut inni kroppen.


Feilkilde:
Vi opplevde ingen feilkilder under forsøket, men et eksempel på feilkilde som kunne oppstått hadde vært om vi leste av feil på tabellen eller ikke klarte å løse den første "gåten" riktig. Da ville DNAet blitt bygget feil.

Konklusjon:
Forsøket har gitt en demonstrasjon på hvordan DNA er bygget opp.

Kilder:

  • Brandt, Harald med flere, 2015, Naturfag Påbygging, Aschehoug.
  • Ark fra lærer